projectbeheerder

“We hebben 2 à 3 kilometer aan kabels gebruikt”

John Oliviers is al dertig jaar projectbeheerder bij Fluvius. Een van zijn recente realisaties: het Districtshuis van Borgerhout doen stralen. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n project?

John: “We hebben al vaker mogen samenwerken met de Stad Antwerpen. Ik heb bijvoorbeeld ook de verlichtingsprojecten van de Grote Markt en de Kathedraal begeleid. Samen met een studiebureau was de stad bezig met een verlichtingsconcept voor het Moorkensplein en het Districtshuis maakte daar deel van uit. Op dat moment werden we gecontacteerd door de projectingenieur van Stad Antwerpen.”

Ook sfeer scheppen in jouw gemeente? Laat je gegevens achter en we contacteren je over de opties bij Fluvius.

 

> Ik wil meer weten

Het concept onderzoeken

“Het is belangrijk om van in het begin te capteren welke verwachtingen en mogelijkheden de klant heeft. Functionaliteiten moeten voldoende worden gebruikt, zodat de investeringen lonen. Voor kleinere projecten maak ik zelf een ontwerp, in dit geval zorgde een studiebureau voor het concept. Maar daarbij werd wel rekening gehouden met het standaardmateriaal waarmee wij werken."

 

projectbeheerder

"Met dat concept op zak maken wij een eerste plan voor de bekabeling. Daar komt wel wat bij kijken. Het was de bedoeling om zo weinig mogelijk kabels op de gevel aan te brengen. Als je binnenin een gebouw werkt, heb je trouwens speciale brandvertragende kabels nodig. Er waren werken gaande op het plein en in de kelders van het gebouw, daarom moesten we al in een vroeg stadium beslissen om een ringleiding te plaatsen en palen rondom gebouw van kabels te voorzien. Uiteindelijk hebben we tussen de twee en de drie kilometer aan kabels gebruikt.”

Van planning tot uitvoering

“Als de plannen klaar zijn, maken wij een budget op. De klant beslist om daarmee verder te gaan of dingen uit het plan te halen. Dan komt er een aanbesteding en dienen aannemers een offerte in. Bij dergelijke projecten blijf ik ook in de uitvoering nog betrokken. Vanaf dan is de werfcoördinator en/of toezichter van Fluvius het eerste aanspreekpunt, maar vaak zijn er nog nabestellingen van materiaal nodig of praktische kwesties waarvoor ik mee aan tafel zit.”

projectbeheerder

Mensen samenbrengen

“Bij zo’n project zijn er veel mensen betrokken. Stadsdiensten, studiebureaus, architecten, aannemers, andere nutsmaatschappijen. Ook binnen Fluvius zijn veel verschillende diensten betrokken partij. Het zit in onze bedrijfscultuur om zo vroeg mogelijk in het proces informatie in te winnen bij elkaar, al is het niet altijd even evident om de juiste collega te pakken te krijgen.

Als projectbeheerder moet je goed kunnen schakelen en met heel veel verschillende mensen communiceren. Meestal zijn er geen conflicten, maar je moet verschillende manieren van werken op elkaar helpen afstemmen. Plannen maken en plannen uitvoeren zijn namelijk twee verschillende dingen. De menselijke vaardigheden zijn in deze job bijna even belangrijk dan materiaalkennis en technische kennis.”

projectbeheerder

Tastbaar resultaat

“Verlichtingsprojecten zijn heel leuk om te doen. Je moet zelf zaken uitzoeken en samen met de dienst Technologie alle opties bekijken. En het resultaat is heel tastbaar. Als je in Antwerpen rondloopt, merk je het altijd op. Het is ook wel een beroepsmisvorming geworden: als ik in andere steden kom, let ik op de straat- en gebouwverlichting en herken ik bepaalde toestellen. Alleen wordt mijn vrouw er soms gek van.”                                                                                                           

Je eigen (licht)project leiden? Wij zoeken collega's.

 

> Laat hier je gegevens achter