“Een soort spilfiguur zijn, dat past mij wel”
Carlo Lepla is al bijna tien jaar projectbeheerder bij Fluvius. Een van zijn recente realisaties: de fietspaden van de Suikersite in Veurne gebruiksvriendelijk en natuurvriendelijk doen stralen. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n project?
Carlo: “Tussen de stad van Veurne en een industriezone werd een nieuw fietspad aangelegd dat door een natuurgebied liep. Het fietspad moest worden voorzien van openbare verlichting.
De stad Veurne en de West-Vlaamse Intercommunale kwamen bij Fluvius terecht met die vraag. Net omdat het door een natuurgebied liep, waren er speciale vereisten om zo weinig mogelijk impact te creëren op de natuurlijke omgeving. Er waren ook Europese subsidies toegekend en daarvoor moest het fietspad zo laag mogelijk zijn in verbruik. Kortom, duurzaamheid stond centraal, zowel voor fauna en flora als in energieverbruik.”
Ook zorgen voor slimme, groene verlichting in jouw gemeente?
Laat je gegevens achter en we contacteren je over de opties bij Fluvius.
Golvende of Volgende lichtbubbels
“Er werd bekeken hoe de verlichting kon opgaan in de natuur. We hielden rekening met de meest geschikte kant van het fietspad, de hoogte van de palen en het minimale aantal. Uiteindelijk werden bermen voorzien zodat de palen niet te sterk opvielen in het landschap.
Voor de verlichting zelf kozen we uiteindelijk voor volgverlichting. Dat wil zeggen: als er een fietser of wandelaar komt aangereden bij het eerste lichtpunt, dan gaan de volgende 2 of 3 lichtpunten aan. De lichtpunten die achter de voorbijganger liggen, doven stilaan weer uit. Eigenlijk zijn het flexibele lichtbubbels op plaatsen waar een persoon zich op dat moment bevindt.”
Niet té gevoelig
“Midden 2018 hebben we de eerste conceptuele gesprekken opgestart. Onze dienst Technologie was aanwezig om de mogelijkheden binnen volgverlichting toe te lichten. Toen werd dat trouwens nog niet veel gebruikt. Het was zelfs nog nooit getest in natuurgebieden. Wel belangrijk, want er werd standaard gewerkt met sensoren die te gevoelig waren: ze zouden ook dieren en ruisende struiken detecteren en dan zou de verlichting wel heel vaak aan springen.
Daarom hebben we een proefperiode opgestart met drie of vier alternatieve sensoren. Daarna zijn de resultaten geanalyseerd en de prijzen afgewogen. Aan de hand van de testresultaten hebben we één leverancier geselecteerd. Uiteindelijk werden de bestellingen in het najaar van 2020 geplaatst.
Bij volgverlichting komt trouwens wel wat kijken. Op elke paal is een sensor bevestigd. Dat betekent dat elke paal extra bevestigingsgaten moet hebben om die op te monteren. Werk op maat dus. Bij volgverlichting komt een kostenplaatje kijken, maar langs de andere kant: het verbruik is wel heel interessant.”
Het rond punt
“Bij dit project zijn veel stakeholders betrokken: de stad Veurne, de West-Vlaamse Intercommunale, een Nederlandse Universiteit. Ook intern bij Fluvius zitten heel wat diensten mee aan tafel: mijn dienst uiteraard, maar ook collega’s die bezig zijn met technologie, subsidiebeheer, planning en uitvoering. Dat is wel de constante in mijn job: met heel veel Fluviussers samenwerken en een soort spilfiguur zijn binnen het bedrijf. Wij zijn ‘het rond punt van de regio’, is ons nog gezegd geweest. Dat past mij wel en de samenwerking loopt meestal ook vrij vlot.
Van zodra de werken beginnen, wordt mijn rol beperkter. De uitvoering gebeurt door externe aannemers, maar Fluvius houdt wel altijd toezicht op de werken. Dat gebeurt door onze werfcoördinatoren.
Als er twijfel is in de uitvoering, dan krijg ik wel telefoon. Waar mogen we die palen juist zetten? Op hoeveel afstand van de boord? Zulke zaken.
Natuurlijk zijn er in uitvoering soms problemen. Het is bijvoorbeeld altijd spannend of leveringen op tijd binnen komen en als we alles op tijd gaan kunnen plaatsen. In dit project was dat zeker een uitdaging. Pas in januari konden we beginnen met de plaatsing en voor half maart moest alles rond zijn, want dan begint het broedseizoen. In een natuurgebied moet je met zulke factoren rekening houden, in andere contexten zijn er dan weer andere dingen die de planning sturen.”
“Ik ben blij dat alles uiteindelijk op tijd is opgeleverd en het resultaat mag er zijn. Persoonlijk hou ik wel van die volgverlichting. Het ziet er goed uit en het is technologisch eens wat anders. Je kan die bijvoorbeeld ook vanop afstand bedienen. Niet elke week moet hetzelfde zijn, vind ik.
In onze job heb je geduld nodig. Er gaat wat tijd over van eerste vraag tot resultaat. Je moet natuurlijk kennis van en interesse in techniek hebben. Zonder een technische achtergrond is deze job een pak moeilijker te doen. Maar met mensen willen werken is bijna even belangrijk. Graag communiceren, omgaan met problemen en stressbestendig zijn, zijn ook noodzakelijke kwaliteiten.
Ik vind het een fijne job. Er is veel afwisseling. Je krijgt te maken met alle aspecten waarmee Fluvius bezig is. Niet tot in het kleinste detail, maar je blijft wel van alles op de hoogte. Ook van innovaties, dus het helpt dat je daar ook nieuwsgierig naar bent. En je leert natuurlijk de regio van A tot Z kennen. Wij komen overal.”